antyoksydanty

Dietetycy regularnie powtarzają nam, abyśmy w ciągu dnia jedli przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Te pokarmy są źródłem witamin i błonnika pokarmowego, a dodatkowo są bardzo niskokaloryczne. Ich najważniejszym składnikiem są przeciwutleniacze, czyli tak zwane naturalne antyoksydanty.

Zadania antyoksydantów

Przeciwutleniacze mają głównie za zadanie zwalczać w naszym organizmie wolne rodniki. Wolne rodniki są specjalną aktywną formą tlenu, która wchodzi w reakcję z dna komórek i bardzo często powoduje jej uszkodzenia. Przez to nasz organizm narażony jest na choroby cywilizacyjne, ale także na nowotwory, a dodatkowo znacznie szybciej się starzeje.

Wolne rodniki, przed którymi musimy się chronić, powstają w naszym organizmie wskutek spożywania żywności smażonej lub wędzonej albo też długo przechowywanej. Mogą one również powstawać w naszym ciele pod wpływem nadmiernego promieniowania UV, trującego smogu, a nawet stresu.

Jakie przeciwutleniacze w żywności znajdziemy w Białymstoku?

Naturalnymi antyoksydantami w żywności są przede wszystkim witaminy i składniki mineralne, ale także barwniki. Dodatkowo więcej takich związków występuje przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego.

Dlatego mieszkańcy Białegostoku decydują się na przeciwutleniacze, które pomagają pozbyć się nadmiaru wolnych rodników, aby uniknąć stanu zapalnego czy starzenia się skóry. Dodatkowo regularne spożywanie odpowiednich produktów pomaga walczyć się z nowotworami i unikać różnych chorób.

Naturalnymi przeciwutleniaczami w żywności są:

  •  witamina C,
  •  witamina E,
  •  witamina A,
  •  mangan,
  •  selen.

Jakie są najlepsze przeciwutleniacze?

Antyoksydanty, które są najbardziej popularne w Białymstoku to przede wszystkim produkty naturalne. Dlatego do najbardziej popularnych zalicza się goździki i cynamon, a także suszone oregano. Dodatkowo wiele przeciwutleniaczy mają kakao i kurkuma oraz aronia lub jagody. Warto również sięgać po maliny i karczochy, a także orzechy – najlepiej regularnie.